Eski IMF Başekonomisti Kenneth Rogoff, tahvil getirilerinin uzun bir süre boyunca yüksek seviyelerde kalmasını bekliyor ve Federal Reserve’in enflasyon beklentilerini sabitlemek için hala zorlu bir mücadelesi olduğu konusunda uyarıyor.
Rogoff, Bloomberg Television’ın David Westin ve Romaine Bostick tarafından hazırlanan Wall Street Week programında yaptığı bir röportajda, “Şüphesiz ki, faiz oranlarının gözün görebildiği kadar yüksek kalacağını düşünenlerdenim. Temel faktörler, uzun bir süre boyunca yüksek faiz oranlarını işaret ediyor gibi görünüyor” dedi.
ABD Hazine tahvili 10 yıllık getirisi, Eylül başında %4,1’den geçen hafta %4,88’e kadar yükseldi, 2007’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Bu satış dalgası, dayanıklı istihdam verileri ve istikrarlı enflasyonla tetiklendi. Artan federal bütçe açıklarının daha fazla Hazine arzını emerek getirilerdeki yüksek seviyeye destek vereceği endişeleri, yatırımcıların ABD tahvili tutmak için daha yüksek prim talep ettiklerini gösteren gerçek veya enflasyona ayarlanmış Hazine getirilerinde keskin bir artışla görüldü.
Harvard Üniversitesi profesörü “Yüksek reel faizlere işaret eden birçok temel faktör olduğunu düşünüyorum,” dedi. Ayrıca ABD’nin savunmaya daha fazla harcama yapması gerekeceğini, yeşil geçişin “büyük yatırımları içereceğini” ve küreselleşmenin geri çekilmesinin başka bir faktör olduğunu ekledi, “sadece Çin yavaşlıyor diye” açıkladı.
Şu anki yüksek faiz oranları eğilimini tersine çevirebilecek faktörler neler olabilir? Bu konuda Rogoff, “Faiz oranlarının reel ekonomiyi ve yatırımları etkilemeye başladığına dair işaretler olursa” diye cevap verdi.
ABD ekonomisinin %5 faiz oranlarıyla başa çıkıp çıkamayacağı sorulduğunda Rogoff, “Faiz oranları yükseldi ve belki bir noktada resesyon yaşayabiliriz, ancak ekonomi düşündüğünüz kadar çökmüş değil. Ekonomi uyum sağlıyor” şeklinde cevapladı.
Haziran ayında Rogoff, 10 yıllık Hazine tahvilinin getirisinin on yıl boyunca ortalama olarak %4’ün üzerinde olacağını söylemişti.
Bloomberg